GDPR

GDPR

GDPR är förkortningen på den nya dataskyddsförordningen (The General Data Protection Regulation) som träder i kraft den 25 maj 2018. Förordningen ställer skärpta krav till hanteringen av personuppgifter av medborgare i EU och EES-regionen. Förordningen implementeras i samtliga personuppgiftslagar inom EU och EES-regionen och gäller därför i alla medlemsländer oberoende av nationell lagstiftning. Förordningen påverkar alla företag som säljer till och lagrar personuppgifter om borgare i Europa.  

I Sverige kommer GDPR att ersätta Personuppgiftslagen (PUL).

Vad är en personuppgift?
Enligt dataskyddsförordningen är en personuppgift all information som kan kopplas till en specifik individ, exempelvis som: Namn, bild, e-postadress, bankuppgifter, platsinformation och datorns IP-adress.

De uppgifter som sparas i vår e-handels r-pi.se webbplats/plattform är namn, postadress, telefonnummer, e-post och din dators IP-adress. Uppgifterna om namn, postadress, telefonnummer och e-post behöver vi för att på säkrast möjligast sätt kunna skicka dina beställningar till dig. Din dators IP-adress behöver vi för att kunna upptäcka bedrägerier, eller annan brottslig verksamhet.  Uppgifterna i plattformen sparas max 1 år.

För dig som väljer att betala med Stripe (amerikanskt bolag) kan jag endast se ordernumret kopplat till beloppet. Alla andra uppgifter som du lämnar till Stripe är strikt mellan dig och Stripe. Ordernumret sparas i vår bokföring.

För dig som väljer Klarna  (svenskt bolag) gäller att där ser r-pi.se namn, adress och beställning för att kunna skriva ut en följesedeln utformad enligt Klarnas riktlinjer. Däremot har r-pi.se ingen access till kreditkort eller annan typ av betaluppgifter, utan är strikt mellan dig och Klarna.

Vi använder oss av Cookis för att förbättra din användarupplevelse av r-pi.se, samt för att vi ska kunna hantera dina eventuella köp på säkert och korrekt sätt. 

Genom att köpa en vara av r-pi.se godkänner du att vi sparar dina kontaktuppgifter digitalt i vårt bokföringsprogram i 7 år för att vi ska dels ska kunna uppfylla lagen om reklammationsrätten (Konsumtentköplagen (1990:932 inklusive alla förändringar som skett under åren.) och dels lagen om bokföring  (bokförsingslag 1999:1078 inklusive senaste ändringen SFS 2018:172) .  Dessa uppgifter i bokföringen även om jag tar bort dig på alla andra platser om du så önskar. Jag kommer att ta bort mejladress och telefonnummer i bokföringen, eftersom Skatteverket inte har något krav på att jag ska spara dessa två uppgifter.

Mycket av kundservice sker via e-post, som är en relativt osäker form, men ett effektivt kommunikationssystem. Kunders mejl kommer att sparas i max 1 månad efter senaste konversationen under förutsättning att mejlkonversationen inte rörde en tvist. I de fallen sparas mejlen i ett år. Vår mejlserver finns på en av de säkrare webbhotellen i Sverige.

Om du önskar få nyhetsbrev, fyller du i bocken om nyhetsbrev vid köp och du kan därefter när som helst gå in i ett nyhetsbrev och avregistrera dig, genom att klicka på länken unsubscibe längst ner i nyhetsbrevet. 

Vad gäller våra leverantörer Quickbutik, DHL och PostNord kommer personuppgiftsbiträdesavtal upprättas under maj månad. Vi har redan ett personuppgiftsbiträdesavtal med Quickbutik. Vår bokföring finns endast lagrad i en stationär dator, på backup-stickor och hos vår redovisningskonsult. Era kontaktuppgifter är skyddade bakom två fysiska brandväggar. 

Idagsläget använder vi oss av mejlprogrammet Mailschimp för nyhetsbrev, men vi kommer att byta till annat liknande program som är svenskt eller europeiskt så att era uppgifter inte hamnar hos den amerikanska staten.