Karins hallonpaj - kakrecept

Artikelnummer: H0001

2 kr

Karins hallonpaj - recept Pajdegens grundrecept kommer från Icas kokbok 8:e utgåva Tryckt 2010

Pajdeg

 • Vetemjöl; 3 dl
 • Margarin eller smör: 125 gram
 • Vatten: 2 msk

Fyllning (egen erfarenhet)

 • Frysta hallon - erforderlig mängd för att fylla pajskal
 • Potatismjöl - några nypor
 • Vaniljsocker: 2 tsk
 • Socker: 1 dl

Pensling

 • ½ - 1 ägg

Sätt på ugnen på 225 grader.

Arbetssätt 1

Börja med att smälta margarinet/smöret. Lägg mjölet i en skål. Tillsätt vattnet och det smälta fettet och rör snabbt ihop degen. Lägg degen i pajskalet. Med varmt fett blir degen väldigt lätt att arbeta med. Tryck ut pajskalet i en smord pajform. Den överblivna pajdegen kan med fördel användas att göra galler ovanpå pajen.

Förgrädda pajskalet i 10 minuter i 225 grader.

Ta ut pajskalet - låt svalna en stund.

Häll i de frusna hallonen. Varva socker, vaniljsocker och potatismjöl med hallonen - tills pajskalet är ungefärligt fyllt. Råga inte skalet, utan hellre lite för lite hallon än för lite så att pajskalet fångar upp saften från hallonen.

Arbetssätt 2 – Rekommenderad av Icaförlaget

 1. Alternativt arbeta in matfettet med en gaffel eller fingertopparna till en grynig massa. Tillsätt vattnet och rör snabbt ihop degen. Eller blanda alla ingredienserna i matberedare.
 2. Låt pajdegen vila kallt i minst 30 minuter.
 3. Kavla ut drygt hälften av degen till en rund kaka och klä en smord pajform, ca 25 cm i diameter. Alternativ tryck ut degen i pajformen.
 4. Förgrädda pajskalsbotten i ugnen i 10 minuter. Kavla under tiden ut resten av degen. Skär ut remsor för att senare kunna bilda ett galler över pajen.
 5. Ta ut pajskalet ur ugnen och häll i de frysta bären. Strö över potatismjölet, vaniljsocker och strösockret. Fyll på med hallon och lägg en sista gång med potatismjöl, vaniljsocker och strösocker. Lägg över remsorna och forma botten till pajskalet med en gaffel. Pensla därefter locket till pajskalet med äggula.

Gäller båda arbetssätten.

Grädda pajen, i botten av ugnen i 25 minuter i 225 grader.

Servera pajen ljummen med vaniljsås.